torsdag 22 november 2007

Inkonsekvent broccoli, roliga tungor och bröl


Mamman läser just nu Jesper Juuls Ditt kompetenta barn, och han skriver bland annat att man inte alltid behöver vara konsekvent mot sitt barn. Mamman har tagit fasta på det. Några dagar efter inlägget om att Astrid får nöja sig med bröstmjölk ett tag framöver satt mamman och faren och åt middag. Astrid satt i farens knä och gjorde stora ögon. Mamman och faren fick ett infall och plötsligt satt Astrid och suttade på en kokt broccoli. Hon diggade broccolin skarpt och efter att ha suttat en stund sprang mamman och hämtade kameran, och Astrids broccolipremiär finns dokumenterad nedan! Trots den lyckade premiären tänker mamman inte gå igång med den stora smakishetsen. Astrid kommer att fortsätta ammas och blir hon megaintresserad någon annan gång när mamman och faren äter kan det hända att hon får smaka lite igen.

Förra veckan hittade Astrid sina fötter, nu är det tungan som upptäckts. Tungan är bra till mycket, och antingen sticker den ut utanför munnen, eller så pruttas det med den. Mamman och bebisen har långa prutta-med-munnen-konversationer om dagarna, och skrattar båda högt åt hur roliga de är. Det är humor på hög nivå, och mamman är nöjd att Astrid växer upp i en så stimulerande och intellektuell miljö.




Den lilla piluttan pruttar fint med tungan





Mamman gillar att läsa, just nu blir det dock mest barnlitteratur och en favorit är van de Rijt och Plooijs 60 vidunderlige uger, som om mamman inte misstar sig heter Att växa och upptäcka världen på svenska. Författarna har forskat om bebisar och deras utveckling i minst ett kvarts sekel och presenterar i boken åtta utvecklingsfaser under barnets första 60 veckor. Astrid är 18 veckor gammal (idag!) och har precis entrat 19-veckorsfasen. Hon ligger helst och brölar och ska underhållas ungefär hela tiden. Händerna bor i munnen och hon tycker att det är ganska töntigt att äta och sova. Som väl är är hon ett lätt barn, så lite bröl och sömnkink ska mamman och faren nog överleva, särskilt som de med hjälp av boken förstår varför hon är lite besvärligare just nu. Mamman och faren känner det lite som att de fått ett facit utdelat!


Astrid sjunger vackert, eller brölar, beroende på hur man ser det

Inga kommentarer: